Työkaluja

Newspacen yhtenä toimintasuuntana on kehittää työkaluja arjen keskustelutilanteiden ja ihmisten välisen kanssakäymisen leikittämiseksi ja tutkimiseksi. Työkalut voivat olla leikkejä, pelejä ja asenteita, joita voidaan käyttää esimerkiksi konfliktitilanteissa tai vain halutessa kokeilla jotain uutta tuttujen kesken.  
Tällä sivulla julkaisemme projektin aikana löytämiämme ja hyväksi havaittuja keskustelutyökaluja, joista kuka tahansa voi ammentaa inspiraatiota ja käyttää avamaan kielenkantoja, kun siihen on tarvetta. Voitte ehdottaa omia hyväksi havaitsemianne työkaluja lisättäviksi listaan tai keksiä uusia.



1. Mistä tulisi keskustella tai mistä keskusteltaisiin?

Perusaloituskierroksena olemme Newspace-keskusteluissa käyttäneet kysymystä siitä, mistä yleisesti tulisi keskustella tai mistä haluaisi itse juuri nyt puhua. Kukin saa esittää puheenvuoronsa rauhassa siten, etteivät muut puhu päälle. Kierroksen jälkeen voidaan äänestämällä jatkaa syvempään keskusteluun yhdessä valitusta aiheesta. Tätä harjoitusta voi käyttää esimerkiksi feissaus-tyyppisenä projektina, jossa pysähtyy gallupin omaisesti esittämään vastaantuleville ihmisille tämän perustavanlaatuisen kysymyksen.

2. Giberishinkielinen keskustelunavausharjoitus


Giberishin kieli eli siansaksan puhuminen voi olla hyvä tapa aloittaa keskustelua erityisesti ihmisten kanssa, joita ei välttämätä tunne entuudestaan. Giberisiä voidaan käyttää keskustelun lämmittelyksi tai keskustelijoiden tutustumisleikkinä. Valitaan esimerkiksi keskusteluparit, jotka alkavat vuorotellen kuvailla toisilleen vapaavalintaista aihetta, kuten "Miltä minusta tuntuu juuri nyt". Parit voivat myös kertoa toisilleen kuvitteellisia tai todellisia tarinoita joko vuorotellen tai toistensa tarinoita jatkaen.


3. Suoraan puhumisen harjoitus

Harjoituksen tarkoitus on puhua suoraan, kiertelemättä ja rehellisesti. Harjoitus kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta voi osoittautua yllättävän haastavaksi. Ryhmäkeskustelussa voidaan muodostaa pareja, jotka tarkastelevat toisiaan kuin ensimmäistä kertaa, ja ilmaisevat mitä todella tuntevat ja näkevät tilanteessa ja parin olemuksessa. 

4. Minuuttikeskusteluja

Jokainen puhuja saa puhua vapaavalintaisesta aiheesta minuutin ja kahden verran toisten keskeyttämättä. Apuna voi käyttää esimerkiksi tiimalasia.

5. Kaaoskeskustelu

Kaikki saavat puhua toistensa päälle rajoituksetta mielensä mukaan.

6. Ruumiilla ja käsillä puhuminen

Miten elävöittää puhetta käsillä viittomisen kautta? - Puheenvuoroja pitäen käsiä esillä puheenvuoron ajan. Tarkoituksena harjoitella ilmaisua ja korostaa sanotun sävyjä myös käsien avulla.

7. Keskustelumenu

Kahviloissa ja ravintoloissa voisi olla tarjolla keskusteluaiheita ruoka-ja juomalistojen tavoin: "Alkupalaksi innostavia lämmittelykeskustelunaiheita; pääruuaksi syventäviä keskusteluja, jälkruuaksi keveitä hyvänmielenajatuksia". Pöytäseurueet voivat valita menusta tilanteeseen ja mielialaan sopivia yhdistelmiä.

8. Oma kokemus

Kaikki keskustelussa esille tuodut näkökulmat perustuisivat omaan kokemuksellisuuteen eli elämän empiiriaan :). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti