Keskustelunaiheita



Täällä julkaistaan Newspace-tilaisuuksissa esiin nousseita kysymyksiä ja ajatuksia, joita voi käyttää jatkopuheenaiheina ja virikkeinä tulevissa keskusteluissa. Kuka vain voi myös ehdottaa uusia keskustelunavauksia ja kysymyksiä sähköpostilla (newscollectingproject@gmail.com), kommentoimalla blogiin tai kohtaamalla tuolla maailmalla :) ! Täältä voi myös käydä etsimässä ajatusen kirvoittajia, jos tylsyys koittaa.


1. Minkälaisia lakialoitteita voisimme tehdä?

Maaliskuussa 2012 astui voimaan uusi laki kansalaisaloiteesa, jonka mukaan vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Mistä asiasta pitäisi säätää uusi laki?

2. Tunneasioista puhuminen

Ilmaisemmeko liian vähän tunteitamme? Mitä tunteet meille ilmaisevat ja miten niiden kanssa elää? 
Miten tunteiden kokonaisvaltainen , tietoinen ilmaisu voisi olla todellisen kommunikaation perustana? 

3. Miten  Newspace toimii?

Millaisten keinojen avulla voisimme luoda uudenlaista keskustelukulttuuria? Minkälaisia sääntöjä tai rakenteita Newspacessa voisi olla ja kuinka paljon niitä lopulta tarvitaan? Keskustelun ohjaajien tehtävät ja Newspacen erilaiset keskustelutyökalut.


4. Suomalaisten "Metri" – keskustelua kulttuurieroista

"Tarkoittaako Suomessa se, jos tulet lähemmäksi kuin metrin etäisyydelle toisesta ihmisestä, että haluat harrastaa hänen kanssaan seksiä? " - Chileläisen naisen ihmettelyä suomalaisesta kommunikointikulttuurista. Minkälaista on suomalainen kommunikaatiokulttuuri? Minkälaisia eroja ilmenee kommunikoinnissa eri kulttuurien välillä, myös pienessä mittakaavassa esimerkiksi yhden maan sisällä.


5. Terveys keskustelunaiheena

Mihin terveyteen liittyviin tekijöihin olisi olennaista keskittyä Suomessa, jossa terveydenhuolto on jo aika hyvällä malilla – olisiko terveyskeskustelussa syytä keskittyä muille maailmanalueille, missä epäkohdat ovat akuutimpia? Minkälaisia ilmiöitä terveyteen liitetään nykypäivänä ?


6. Sievistely ja agressiivisuuden kieltäminen

Kuinka helposti päädymme sievistelemään sanoissa ja teoissa esimerkiksi kollektiivisen käyttäytymissääntöjen alaisuudessa? Päädymmekö näin tukahduttamaan asiaankuuluvia ja tarpeellisiakin raivon tunteita ja niin sanottua negatiivisuutta? Miksi pelkäämme vihan ilmaisemista?


7. Taiteen tehtävä

Mihin taidetta tarvitaan? Mitä on 'taide'? Pitäisikö taiteen käsitteestä luopua; voisiko sitä muuttaa?


8. Miten kommunikoida toisen kanssa, jos ei ole mitään sanottavaa? 

Minkälaisia non-verbaalisen kommunikaation tasoja voi löytyä sellaisten ihmisten välillä, joilla ei ole ilmiselviä yhteisiä keskustelun aiheita. Miten toimia näissä tilanteissa? Miten lähestyä ventovierasta? Yhteyden luominen toisten kanssa esimerkiksi hiljaisuuden kautta.


9. Pelot ja niistä käsin toimiminen

Miksi pelkäämme niin monia asioita – toimimmeko useimmiten omien pelkojemme alaisuudessa tai niiden seurauksesta? Mikä on pelon vastakohta? Onko pelko jotain meille luontaista tai jopa osa meitä? Miten synnyttää toimintaa, joka ei ohjautuisi pelosta käsin, tai päästä yli omista itseämme tai toisia kohtaan vaikuttavista ennakkoluuloista , jotka lopulta perustuvat pelkoihin ja estävät uusien asioiden tapahtumista?


10. Sisäinen internet

Olemme reilussa 15 vuodessa alkaneet pitää internettiä itsestäänselvyytenä. Miten selviäisimme ilman nettiä nykyään? Onko kykymme lähes reaaliajassa tapahtuvaan viestintään ja mahdollisuuteen olla yhteydessä keneen tahansa luontainen inhimillinen ominaisuus, josta internet lähinnä heijastelee sähköistä ja keinotekosta versiota? Millainen olisi aito ihmislähtöinen "innernet"? Missä määrin ihmisten välinen avoimuus ja läpinäkyvyys on mahdollista tai ylipäänsä tavoiteltavaa?


11. Dinosaurusen sukupuutto

Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon, maailma muuttui kokonaan. Onko ihmisillä jotain opittavaa tästä ja miten voisimme välttää ihmiskunnan itsensä tuhoamista ja mahdollista sukupuuttoon ajautumista?


12. Rauhan edistäminen

Ihmiskuntaa perustavanlaatuisella tavalla koskeva kysymys rauhasta, sen mahdollisuuksista ja edistämisestä. Miten maailmanrauha voisi olla mahdollista, voimmeko tehdä jotain? Onko pienillä teoilla merkitystä tai miten vaikuttaa laajempaa kokonaisuuteen?


13. Hyvä ja paha

Absoluuttisen hyvän ja pahan olemassaolo vai ovatko nämä suhteellisia itse luomia idealistisiakin arvoja ? Mikä ohjaa toimintaamme? Onko yksilöllä sisäistä moraalintunnetta – voiko siihen tai sen olemassaoloon luottaa?

 

14. Kielen rytmiikka ja melodia – kielen musikaalisuus ja elävyys

Puheen kuuleminen vaikuttaa kielenkäyttäjään eri tavalla kuin kirjoitetun kielen lukeminen. Kuinka ilmaisemme itseämme vaihtamalla puheen rytmiikkaa, äänenpainoja, volyymia, intonaatiota? 
Kunkin kielen sanasto vaikuttaa tapaamme ajatella. Miten voisimme elävöittää kielenkäyttöä? Uusia sanoja, kokeilevia melodioita äänenkäytössä?

 

15. Kuka puhuu?

Mikä on se taho, joka ihmisessä puhuu? Onko se todella "minä"?

16. Rakkauden tarkoitus ja monimuotoisuus

Mitä on rakkaus? Miten sitä voidaan ilmaista puheen avulla? 

17. Taide, tiede ja teknologia

Mitä on keinoäly? Onko ihmiskeho ja sen pohjakaavana toimiva DNA teknologiaa? Ihmisen ja "robotin" käsitys taiteesta: ihminen tutkii ja pääsee lähemmäs itseään taiteen avulla, käykö näin myös keinoälylle – kun robotti tekee taidetta, läheneekö se "robottiuden" ydintä? Näkökulmia, kuten ihmisiä, ei voi pakottaa yhteen, vaan olennaista on halu laajentaa omaa näkökulmaansa sisällyttämään myös vastakkainen näkemys. Ruumis ja geenit teknologian muotona.

 

18. Ruoka ja sen sosiaalinen merkitys

 Minkälaisia asioita tai merkityksiä liittämme ruokaan, miten kukakin siihen suhtautuu elämässään tai mitä se oikeastaan on? Minkälaisia keskustelukulttuurin luomista voisi liittyä yhteisiin ruokahetkiin esimerkiksi perheen tai ystävien kanssa? Voisiko löytää uudenlaisia rituaaleja ruokakulttuuriin liittyen?

 

19. Maailman muuttaminen

 Miten maailman muuttaminen on yleensäkään mahdollista? Kuinka voimme muuttaa omia totunnaisia ajatusmalleja sellaiseen suuntaan, että uskoisimme enemmän sen olevan mahdollista ja sitä kautta löytää myös konkreettisia tapoja toimia? Vai onko maailman muuttaminen yleensäkään mahdollista? 

20. Mitä maailmassa on meneillään juuri nyt?

Juuri hyvin moninaisen ja toisaalta myös laajamittaisen informaation seurauksesta on hyvin vaikea hahmottaa, mitä oikeastaan tapahtuu? Mitä tapahtuu lähiympäristössä tai globaalilla mittakaavalla? Mihin teknologia on kehittymässä?  Mihin tulisi keskittyä?  Kukin voi esittää havaintojaan pienellä tai suurella mittakaavalla.

21.  Perheiden muutos ja sosiaaliset suhteet tai suhteettomuudet

Miten perhesuhteet ovat muuttuneet viimeisen vuosisadana aikana? Minkälaisia vaikutuksia sillä on kokemusmaailmaamme tai kulttuurisiin ilmiöihin? Onko asioihin tai ihmisiin sitoutuminen hankalampaa tässä ajassa? 
 

22. Yhteisöllisyys ja yksilöllisyys

Miten samalla olemme yhteisöllisiä toimijoita, kuitenkin samalla ottaen huomioon yksilöllisiä taipumuksiamme ja halujamme. Onko vuorovaikutuksellisuus kuitenkin se, missä itsensä luominen voi parhaiten ja hedelmällisimmin toteutua tai ylipäätään olla edes mahdollista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti